Έλεγχοι για την προστασία της φέτας

Έλεγχοι για την προστασία της φέτας

Αρ. Πρωτ. 72/03.10.2006

Προς κ. κ. Υπουργούς:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Οικονομίας και Οικονομικών
- Δικαιοσύνης
- Ανάπτυξης
- ΥΠΕΣΔΑ


Μετά την κατοχύρωση της φέτας ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ελληνικό προϊόν διανοίγεται ένας νέος ορίζοντας δραστηριοτήτων για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, αλλά γενικότερα για τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή και εμπορία στις αγορές της Ε.Ε. του μοναδικού αυτού ελληνικού προϊόντος.

Σήμερα η φέτα αποτελεί το πρώτο ΠΟΠ προϊόν στον κόσμο ως προς την ποσότητα παραγωγής (110.000 τόνοι ετησίως) με ευνοϊκή την προοπτική περαιτέρω αύξησης της παραγωγής. Για την παραγωγή του αιγοπρόβιου γάλακτος το οποίο αποκλειστικά παρασκευάζεται η φέτα απασχολούνται περί τις 120.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, διάσπαρτες στην ελληνική περιφέρεια.
Ο εθνικός στόχος της διασφάλισης της φέτας, μετά και την απόφαση της Ε.Ε. που την κατοχυρώνει ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ελληνικό προϊόν, επιβάλλει την αποτροπή εισαγωγής πρώτων υλών από άλλες χώρες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρασκευή του προϊόντος που θα εμφανίζεται και θα πωλείται παραπλανητικά στους καταναλωτές ως φέτα ή και άλλων ΠΟΠ ελληνικών τυριών.
Σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία επεξεργασία και παρασκευή και εμπορία φέτας και άλλων ΠΟΠ ελληνικών τυροκομικών προϊόντων μπορεί να γίνει υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι το γάλα προέρχεται από αιγοπρόβατα εγχώριων φυλών που εκτρέφονται κατά τον παραδοσιακό τρόπο.
Είναι βέβαιο ότι για πρώτη φορά την τελευταία διετία σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια γίνονται εντατικοί και συστηματικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια διακίνησης και επεξεργασίας του γάλακτος στη χώρα μας. Είναι ανάγκη τα μέτρα αυτά να συνεχίσουν να λαμβάνονται ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μη ομαλής απορρόφησης των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος στη χώρα μας και μείωσης των τιμών παραγωγού ώστε να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό εισόδημα στους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για το είδος, την έκταση και τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων μέχρι σήμερα ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στα τυροκομικά και μη γαλακτοκομικά προϊόντα (παραγωγή, εισαγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, διάθεση τελικών προϊόντων).

- Ποια επιπλέον μέτρα προτίθενται να λάβουν προς την κατεύθυνση αυτή στο άμεσο μέλλον;

- Ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν ύστερα από καταγγελίες συναφών φορέων για εταιρείας του κλάδου;

- Τα πορίσματα των συγκεκριμένων ελέγχων θα σταλούν στον αρμόδιο εισαγγελέα;

- Από τα πορίσματα συντρέχει θέμα ποινικών ευθυνών;

- Θα συνεχισθούν και θα επεκταθούν οι έλεγχοι προς όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου;


Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Α'

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Β' 

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Γ'

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Θεόδωρος Καράογλου

Αντώνης Καρπούζας
Γιώργος Κασαπίδης
Γιώργος Κοντογιάννης
Νίκος Σταυρογιάννης
Κωνσταντίνος Τσιάρας